VOKALNI STUDIO VOX POPULI - 065 45 53 475
DOBRODOŠLI SOLO PEVANJE NASTAVA ZA ODRASLE NASTAVA ZA DECU MULTIMEDIA PITANJA I ODGOVORI O NAMA
 

PITANJA I ODGOVORI

- Da li postoji limit godina i da li sam suviše mlad ili star da bih počeo da učim vokalnu tehniku?
U našem školskom sistemu postoji limit godina koji se poštuje pri upisu u muzičke škole. Taj limit je zasnovan na školskom programu koji se obrađuje u školama i usklađen je sa tokom školovanja učenika. Za upis u osnovnu muzičku    školu (solo pevanje) donja granica je 15 godina. Studio Vox Populi vam međutim pruža mogućnost da vokalnu tehniku učite bez obzira na godište, samim tim što je materija koja se obrađuje organizovana i prilagođena kako deci, tako i odraslima.

- Koji su benefiti učenja vokalne tehnike?
Svi koji se bave vokalnom muzikom ili žele njome da se bave, često dolaze u  rizik da se vokalni aparat zbog nepravilnog korišćenja umara. Umor vokalnog aparata vodi ka nepravilnoj funkciji glasa a moze da dođe i do fizičkih oštećenja glasnih žica koja se vrlo dugotrajno leče i često ostavljaju trajne posledice (čvorići, polipi, upale glasnih žica ...).  
Vokalna tehnika u mnogočemu blagotvorno deluje na zdravlje i pravilnu upotrebu glasa. Celokupan rad na vokalnoj tehnici obuhvata učenje i postavku pravilnog disanja, pravilnu postavku (impostaciju) glasa, emitovanje tona, čisto intoniranje itd. Tim elementima smanjuje se rizik od oštećenja i loših manira u toku pevanja, boja glasa se izjednačava u celom opsegu, povećava se samopouzdanje pri pevanju zato što se glas kontrolisano koristi, smanjuje se opterećenje i umor pri pevanju, drugim rečima – pevanje vremenom postaje prijatnije od samog govora.

- Da li sam dovoljno talentovan da bih učio solo pevanje?
Svako od nas poseduje različito razvijen sluh. Odlike pravilno razvijenog sluha su razlikovanje tonskih visina, promene ritma i tempa, a na kraju i dobra reprodukcija muzike. Ukoliko osećate muziku i imate potrebu da je proizvodite - sigurno posedujete bar minimum preduslova za učenje pevanja. Testovima se određuje stepen vašeg talenta i uz pomoć vokalnog pedagoga koji će te testove izvršiti možete saznati da li imate preduslov za učenje pevanja.

- Koliko vremena je potrebno da bi se savladala vokalna tehnika?
Napredak u učenju vokalne tehnike je apsolutno individualan. U odnosu na to      koliko često pohađate časove i kojom brzinom prihvatate gradivo i vaša vokalna tehnika se postepeno poboljšava. U proseku, za godinu dana možete prihvatiti većinu osnove vokalne tehnike, a dalji rad se bazira na kontrolisanom korišćenju glasa i na interpretaciji koja se gradi uporedo sa već stečenom osnovom.

- Šta se dešava sa napretkom ukoliko sam zbog obaveza primoran da pravim pauze u nastavi?
Kontinuitet u nastavi je najbitniji faktor napredka u toku učenja vokalne tehnike. Pojavom čestih pauza, može da dodje i do zastoja u svladavanju gradiva zato sto se učenje vokalne tehnike bazira na kontinuiranom i sistematičnom samoradu i razvijanju kondicije (kao i u sportu).  Ukoliko ste sprečeni da zbog obaveza dolazite na nastavu kako je planirano, formira se raspored koji predstavlja najbolje rešenje u odnosu na vaš životni tempo.

- Da li mi je potrebno muzičko predznanje da bih pohađao nastavu pevanja?
Muzičko predznanje nije neophodno za učenje pevanja. Od prvog časa bićete upoznati  sa osnovama teorije muzike a kasnije i solfeđa, imaćete podršku klavira i vremenom ćete vladati notacijom. Program nastave vokalne tehnike organizovan je kako za one sa predznanjem, tako i za osobe koje nikad nisu aktivno bile u kontaktu sa muzikom.

- Na koji način mogu da se prijavim na audiciju?
Ukoliko želite da izadjete na audiciju, vaše prijave koje treba da sadrže ime, prezime, godište, broj telefona i informaciju da li posedujete muzičko predznanje, možete slati na
e-mail adresu  info@studiovoxpopuli.com ili nas pozvati na broj telefona 065 45 53 475

 

VOX POPULI © 2009